HTML

20.000 lépés Magyarországon - Megtettük.

Ezt a blogot azért hoztuk létre, hogy fórumot biztosítsunk a Lehet Más a Politika + Humanista párt összefogás listaállításához szükséges kopogtatócédulák gyűjtőinek, valamint hogy betekintést nyújtsunk barátaink és ellenfeleink részére a cédulagyűjtés állásába. Segítenél?---> http://lehetmas.hu

Friss topikok

  • Metropolisz: Létrejött a MyVIP-en is az LMP - Lehet Más a Politika klub! Csatlakozzatok és hívjatok meg minél t... (2009.05.18. 23:30) 27500 köszönet
  • Dús Pongrác: @AdamT: "Nem liberális, nem konzervatív de a programját tekintve zöld is csak részben. Én azt gond... (2009.05.17. 23:55) Daniel Cohn-Bendit: Az LMP meg tudja változtatni a politikát
  • KONOK: kicsit korán léptünk, de jó volt, köszi a szervezést!!! (2009.05.10. 21:12) Vasárnap buli, leadás, hírszerzős cikk
  • MalacPasztor: En is beszeltem mar egy LMPssel errol az átláthatóság témáról, Ő a pénzhiányt és a kampány miatti ... (2009.05.10. 14:22) Megvannak
  • sétáló bárányfelhők: @GayBears Blog: teljesen egyetértek, azzal hogy az MSZP is ezzel operál: igaz mi rosszak vagyunk, ... (2009.05.07. 13:33) Miért szokás nekünk cédulát adni?

Archívum

Egy hihetelen nap és a folytatása

2009.04.27. 21:43 VayMárton

Szülői munkaközösségünk jeles tagjának beszámolója.


Minden azzal kezdődött, hogy fordítva vettem fel a trikómat. Valószínűleg ez hozta meg a szerencsémet. Tulajdonképpen csak a könyvelőmhöz akartam menni, meg a bankba és postára, de hogy ebből mi lett, azt alább olvashatjátok.
Már előző este megtaláltam a Humákat nem messze a Jégbüfétől és szereztem tőlük néhány szórólapot, amit magammal vittem. Mivel a Ferenciek terén nem váltották be a csekkemet, elsétáltam a Deák Ferenc utcai OTP-be, nem voltak sokan, így megkérdeztem az ügyintézőt hallott-e arról, lehet más a politika? Mosolygott, gyorsan elmondtam, adtam neki anyagot és ettől jókedvre derültem. Vettem bérletet a Deák téri metróállomáson, megint jól alakult, „hallotta …………?”, hagytam egy kopicetli ismertetőt az angolul is beszélő pénztárosnőnél. A földalattira várva kinéztem három szimpatikus embert, egy negyvenes férfihez odaléptem, ne haragudjon, hallotta, lehet más……….?, nézett rám kérdőn, mondtam a hátoldalán ott az internet cím, megfordította, ja igen a Humanista Párt. Míg együtt utaztunk többször is szimpátiával nézett rám. A közlekedési eszközökön, hivatalosan nem lehet szórólapozni, de a szomszéddal szóba elegyedhetek. Csak jó helyre kell ülni.
Beszerveztem a könyvelőt, meg az uniós állampolgár kolleganőjét is. Hétfőn vissza kell mennem aláírni a mérleget, és átvenni néhány ajánlószelvényt.
A Hősök terén vissza a földalattiba, csak kettő megálló az Andrássy úton, megyek a hetvenhétbe, remélem van ott valaki! Mellettem kettő fiú, szimpik, odalépek, jó napot, „hallották……………..?,” még nem, nem írnak alá semmit, mondtam nem kell aláírni, elő a három fényképest, mutatom az elérhetőséget, jó otthon megnézik. Hetven kopócetlit leadok a Viktornak, némi szórólap és némi infó. Mondom: megyek szombaton a könyvfesztiválra, mert olvasó és író emberek lesznek a Millenárison. Kellene sok-sok szórólap.
Kijőve az irodából sétálok az Oktogon felé, balról a Bábszínház épülete, öten ülnek a képcsőn. A három fiúval nincs szerencsém, de a két lány közül az egyik komolyan figyel. Alig megyek tíz métert, nyílik a szakközép kapuja, kitódul nyolc diák, kérdezem, nagykorúak-e már? Tizenhat évesek, de van közöttük érettségiző is. Kicsit elvitatkozunk, bohókásak, bohóckodnak, kérdezik mit tenne az LMP?, olcsóbb lesz-e a cigi ÁFÁja, mi lesz a sörrel és még néhány olyan kérdés, amelyre nem tudom a választ. Tanultak a kopicetliről, interneteznek, és öt percig beszélgetünk arról, miként lehetne más a politika. A mag elvetve, öt kopicetli-kérő átadva az érdeklődőbbeknek.
Megyek tovább, jön a magyar valóság, telefonáló, zenét hallgató, utcán almát rágcsáló, vagy életunt emberek, szájak lefele görbülve, tekintet nem észlelhető, ezeket kihagyom. Három fiú, harmincasok, jókedvűek, ebédelni mennek, hozzájuk lépek, ilyen jóképű fiatalembereket elkísérek egy darabig! felkiáltással. Ugyanabban az irodában dolgoznak, elég az egy szórólap, biztosan megnézik, ahogy visszamennek a munkahelyükre. Szuper! A kopijuk még megvan otthon.
Az Oktogonon, csak a Greenpeace-esek öltöztek be d’Artagnannak, délután egykor a Humák még nincsenek jelen.
Be a földalattiba, most rosszabb az eresztés. Vörösmarty tér, végállomás, itt az IBUSZ iroda, be kellene mennem, egy zöld brosúrát már bevittem korábban, rá kellene kérdeznem, no majd holnap. Szép az idő a reggeli lehűlés után, három percre van az egyik kampányiroda a József Attila utca 7 szám alatt, ha már itt vagyok, megnézem. Könnyen megtaláltam, bent ül JD, az angol srác és Róbert, vagy Balázs. Amíg ott vagyok, úgy öt perc alatt ketten jönnek be, kettő és négy cetlit hoznak, kérdezik a határidőt. Az egyikkel megbeszéljük Cohn Bendit jövetelét, hintem az infót, a fiatalabbaknak a név másodikra kattan be, a párizsi diáklázadás 68’, azért ez behozza. Milyen napra is esik? Ja, igen, péntek, kellenének plakátok, kellene infó pluszban, mailben a gyűjtőpontoknak, mert hosszú hétvégére esik, sokan elutaznak. (Kiskertmagyarország.)
Alig megy el a fiatalember, nyílik az ajtó és belép a Schiffer, vicces a szitu, két huma, egy angol, egy magyar és két lehet más, a szóvivő és az aktivista. A cetlik szépen két dunsztosüvegben napi bontásban. Szép helyiséget szerzett a Tibi. Érdemes elmenni megnézni, gyönyörű XIX. századi patikabútorzat. Lassan mindketten megyünk tovább, az András valahova intézni valamit, én meg a Sas utca 9-be, a Kafka Kávézóba. A Kafka gyűjtőpont, az üzletvezető telefonált, hogy tizenhárom kopó van nála. Ő a barátnőm és szimpatizáns is egyben, éppen elmenőben az egyik tulajdonossal, de miután kiderült, hogy az Ágihoz jöttem, a főnök mondja: indulhatnak később is. Kicsit izgulok, mit szól a tulaj, munkaidőben fecsegek az alkalmazottal, meg a dosszié mellett jól láthatóan sok LMP-s szórólap. A tulaj nem szól semmit, a másik asztalnál olvas egy magazint. Kérdezem az Ágit, az övét elkérted? Még nem, kíséri egy fél mosollyal, érzem, ez az én kompetenciám. Miután a grátisz Cappuccinót megittam, a kopókat átvettem és Ági indulna, átülök a tulajhoz és megköszönöm, hogy az üzlete gyűjtőhely lehetett.
Mondta, megbeszélték, politikát nem engednek még a kávézó közelébe sem, de most ez egyszer kivételt tettek. Jól lobbiztál Ági, gondolom magamban! Kérdezem, ismeri-e a programot, nem utasít el, adok szórólapot, megnézi otthon, és ha tetszik, hozza a kopókutyát. Míg vele beszélgetek, valaki otthonosan letelepszik ahhoz az asztalhoz, ahol a kabátom van a székre terítve és ott a dossziém is. Gondoltam, ha már itt vagyok, és van még egy lehetőség, akkor ezt most megragadom. Átülök hozzá, ez most már nehezebb dió, eszmeileg lemos, nem az LMP-t, csak engem. Rendkívül tájékozott, citál innét-onnét, volt újságíró, jelenleg hobbiszakács, érdeklődési köre a politika, hát kemény negyven perc volt. Miután szót ejtettünk a Bank of Nyúlról, a Pannonhalmi Apátság borászatáról, a Sokorópátkai Borvidék borairól, a nyúli löszpincékről, megígérte, mivel most hévégén úgyis megy haza Sopronba, hozza a cetlit. A nem-lehet-mástól a cetli igéretéig jó kis menet volt. A végén annyi kampányötlettel látott el, sajnálom, hogy nem erősíti a mi stábunkat.
Jaj de jó, szép ez a nap, most már engem lelőni sem lehet, megállítani pedig semmiképpen sem.
Már negyed négy, megyek a bankba, előbb oda, mert a posta tovább tart nyitva. A Petőfi Sándor utcán kettőszáz méterenként van egy-egy piros lámpa, a kocsik vigyázzállásban sorakoznak. Elkezdődött a Főutca program by Rogán, pillanatnyilag egy sáv végig feltörve a Kálvin tértől végig az Október 6.- a utcán át a Szabadság térig. Az Irányi utcától állnak az autók szinte egész nap. Már délelőtt gondoltam a szórólapozásra a Váci utcában, de akkor késésben voltam, és most, mintha mindig is ezt csináltam volna, a piros lámpánál elindultam szembe az álló autósorral. Négy-öt kocsi minden pirosba nyugodtan belefér, az emberek többnyire nyitják az ablakot, nyújtom a szórólapot, „hallotta?, benne vagyok!, lehet más!, érdekli?, hallotta?”, kérdem, mondom, mosolygok, nagyon jó érzés. Többen át akarnak engedni a túloldalra, így a tizenötös busz vezetője is, integetek, hogy nem, mutogatok, kezemmel magasba tartom az EP-jelöltes szórólapot, a busz vezetője felém fordul, visszamosolyog és az utasok is mind felém néznek, mit mutat itt ez a nő, miért lassít a busz, miféle fényképek vannak a kezében? Kellene néhány A3-as, az jobban látható, morfondírozok magamban. Már alig van nálam szórólap, irány a bank, ott van tőlem öt méterre, az EVA-utalást bedobom a dobozba /egy pillanatra elgondolkodom, ne csúsztassak-e mellé egy szórólapot is/, de miután senki sem áll a pultnál, odamegyek a hölgyhöz, tizenkét éve járok ide, ismer, és hozzáhajolva megkérdezem, hallotta, lehet más a politika? Még nem, mondja, kicsit sorolom, új, most indult, nem ideológiai alapon, lehet szeretni balról is meg jobbról is. Egyetértünk, az országért kellene közösen, több mint zöld, nagyon jó, még nem volt idejük korrumpálódni, hihi, hagyhatnék itt másnak is? Nyolcan vagyunk, ötöt ott hagyok, jó érzés, ő sem zárkózott el, mondom a jövő héten bejövök, rákacsintok, lesz kutya?, Csak nehogy az osztrák tulajdonos megtudja!
Innét egy perc a Főposta, ajánlott levél, nem tudom mit akar az Elmű, remélem nem az áramot akarja kikapcsoltatni. Míg állok a sorban, belép a Katona József színház egyik vezető színésze, Jó napot Gábor! – pattanok fel, mint akit kilőttek, már a múltkor is kiszúrtam Önt magamnak az önkormányzat előtt, amikor arra gondoltam, kellene venni egy jó diktafont és két percben megkérdezni az itt élő művészeket, lehet más a politika? Átadok egy Cserhalmis zöldet, persze kívülről nem látszik kinek a képe van belül, lehet ő mégis tudja már, mert amikor átveszi, mosolyogva mondja, nem leszek aktivista.
Magam elé engedem, mert nem találom az értesítőt, és a hátam mögött állóhoz fordulok később, látta, a Katona színésze volt? Hallotta, lehet más a politika? Megvan a kontaktus és kap egy értesítőt, szintúgy a postáskisasszony is, akitől kérdezem, milyen Gábornak, hívták azt, aki itt állt előttem. Lehet más a politika!
Alig van szórólapom, de itt van a rengeteg kis bolt a Városház utcában, icuri-picurik, vevő pedig egy szál sem, így sorra mindbe bemegyek, az inges, a nyakkendős, az órás, a trafikos, és az utolsó a 14-ben az ismerősöm. Mikor az órásnál vagyok, Jó napot! legközelebb elemcserére is jövök,mondom, most csak azt szeretném megkérdezni, hallotta... és mögöttem megszólal valaki, hallottam! Egy ismerősöm jött be észrevétlen, igen ő már hallotta és nekünk is adja. Szuper! Egyszemélyes kisboltok – fiatal-öreg, alkalmazott-tulajdonos, ezüst hajú nagymama-filigrán fitos harmincas – mindnél ugyanaz a kép. Vevő nincs, LMP-s szórólap van, biztosan megnézik és talán el is gondolkodnak, lehet más a politika. Nem baj, hogy a kopicetliket esetleg már leadták másnak, vagy az anyósa kezeli, vagy a szomszéd nagyon erőszakos ember, most már a kezükben van és írva vagyon: LEHET MÁS!
Már csak egy van a kezemben. A Humák, este hatkor mennek a Jégbüfé elé, hirtelen eldöntöm, veszek egy fagylaltot ott. Fizetek háromszáz forintot és a fagylaltosnak súgom a Jégbüfében, köszi, hallottad, lehet más a politika. Elneveti magát és az utolsó szórólapomat a háta mögé teszi.
Már majdnem otthon vagyok, amikor a Veres Pálné utcában a Repetasaroknál látom, bent van egy ismerősöm. Nem ismerem a politikai nézeteit, félek, hogy Jobbikos, így lassabban szánom rá magam a bemenetelre. Jó napot mondom a négy alkalmazottnak. Hát te, tulajdonostárs vagy itt, vagy udvarolni jársz ide?
Szó szót követ, hétfőre megkérdezik a tulajt, lehetne–e a Repetasarok gyűjtőpont, de szóróanyagot mindenféleképpen vigyek.
Most már tényleg mára vége, fáradtságot semmit sem érzek, itt lakom a sarkon. A Grinzingi borozó kedves pincére áll kint az üzlet előtt, látásból ismer. Kérdezem, lehet más a politika? Mondja a múltkor a Hősök terén már majdnem azt hitte, kint volt a Békejelen, meg utána még egyszer másokkal is, ő akkor elindult volna, hogy legyen már más a politika. Ez nem jó gyűjtőpontnak mondja, italos hely, itt fel-fel csapnak az indulatok.
Míg a Hősök terét tárgyaljuk, kilép egy vendég, megáll, bekapcsolódik a beszélgetésbe, hallotta a Schiffert a demokráciáról beszélni a HUMUSZ-ban és nem tudja, nem érti ,miért nem juttattuk még el az emberekhez az üzenetet. Ő azt állítja, még nem találtuk meg az igazit, én azt, már megvan, csak kicsit lassú az eljuttatás. Szerinte, ha igaz az üzenet, az a saját lábán is eljut az emberek szívébe, Ajánl egy könyvet, a Demokrácia Antropológiája, azt okvetlenül vegyem meg, az mindent elmond, itt vette a Kecskeméti utcában. Lehet fordítani, pár hónap alatt is lehet nyerni. A Fidesz vesztett 2006-ban az országgyűlési választásokon és az önkormányzatin tarolt. Nincs vesztes pozíció, mindig lehet fordítani! Amíg ezt elemezzük, odajön hozzánk egy narancssárga ruhás kukás, és a szemetesekkel mi lesz? kérdi, kezében egy doboz Gösserrel. Konszenzusban vagyunk, a szemetesekre mindig szükség lesz. Megszólal az emberünk – kezében a mai napon nem az első Gösserrel: azt mondják az emberek, a szemetesek isznak. Nem vagyok munkaidőben, reggel kettőkor kelek, négyig dolgozom – ha reggel nyolckor vinnénk el szemetet itt megállna az élet.

Hát ez aranyos, a Politika Antropológiája, a kukás és az aktivista.
Remélem értitek: ez nem csak rólam szól. Hihetetlen egy nap volt, melyet annak köszönhetek, hogy fordítva vettem fel a trikómat.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Mióta mindezt megírtam, eltelt két nap és most olvastam a blogon a Schiffer levelét. Mintha csak nekem írta volna, meg a sok-sok aktivistának, akik eddig nem tették közhírré a keserédes és boldogságos tapasztalataikat.
András, érzem, hogy meglesz, az utolsó előtti pillanatban, de meglesz, összejön!
Figyelj András! Ez napi történés! Egy barátnőm hozott betegen is 10-et Kiskőrösről, valaki adott kettőt, egy barátnőmhöz elmentem az ő három cetlijéért, ez eddig 15. Valakinek megadom most emailben a levélcímet az + 5 és még rengeteg van kint. A körzeti orvosomé / 1/, a fodrászom családjáé /3/, a kozmetikusomé /2/, egy barátnőmé /3/, régi baráté és fiáé/2/, a „zizi” barátnőmé, aki eljött a, de a cetliket nem hozta /3/, valakitől, aki nem talál éppen most 4 darabot, és még sorolhatnám, mert még rengetegen ígértek, nem is tudom, hogyan fogom mindezt összegyűjteni. Ez plusz 23. Ezenkívül még tíz biztos ígéret van, pedig én is követtem el hibát, csak a kopicetlik kiküldésével egyidejűleg írtam az ismerősöknek. Hamarabb és szisztematikusabban kellett volna erre felkészítenem a barátaimat... Még gyűjt az unokahúgom a kollégiumban és az unokaöcsém a falujában. Tőlük még egyet sem kaptam. A hírlevelet régóta továbbküldtem minden ismerősnek, de a konkrét feladatra nem hívtam fel elég korán a barátaim figyelmét.

Látod, szinte mindenki ad, aki körülöttem él és mozog!
Szerintem így van vele a többség. Azoknak, akik pedig lassabban indultak, most még időben üzenem, ott a doktorod, a fodrászod, a zöldségesed, a húgod, az exed, a komaasszonyod, szóval mindenki, akinek eggyel és kettővel kezdődik a személyi száma.
Írjátok meg ti is, hogy látjátok kedves sorstársaim ebben az aktivistaedző időszakban, MEGLESZ?
Lehet más a politika?
NANÁ
 

26 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.04.28. 07:43:49

@szimplalány: Szerintem is.

A tegnapi vidéki összesítések figyelembe vételével úgy tűnik, már 16 ezer felett lehetünk, és valószínűleg még jónéhány vidéki gyűjtőpontról nincs hírünk. Szóval, ha így folytatjuk, meglesz. Még nekem is van pár tucat behajtani való cédulám...

2009.04.28. 13:09:46

én 10-et ígértem, és azokat bevittem. kis erőfeszítéssel megint összegyűlt tíz =)

Nyár 2009.04.28. 13:13:00

Imádom ezt a lelkesedést! Ma én is viszek még 3 db-ot az Oktogonra, megpróbáltam, és ez a 3 bejött. Szerintem is össze fog jönni!

Wahun 2009.04.30. 19:28:47

"A közlekedési eszközökön, hivatalosan nem lehet szórólapozni, de a szomszéddal szóba elegyedhetek. Csak jó helyre kell ülni."

Nem tetszik ez nekem gyerekek, korán kezditek az elkurvulást. Majd hatalomra kerülve is ilyen kreatívak (vö. trükkök százai) lesztek? De akkor mitől lesz más a politika?

Engem pl rohadtul kiakasztana, ha metrón elkezdene valaki agitálni, pláne, hogy az még szabályellenes is.

Lehet azt mondani, hogy a kákán is csomót keresek de a múltkori CM-es rátelepülésetek után ez különösen hülyén jött ki.

Miért hiszitek azt, hogy ti többet engedhettek meg magatoknak mint más pártok? Miért használtok olyan módszereket, amiket mások esetében elítélnétek?

A vezetők felelősége lenne, hogy helyretegyék az elkanászodott híveket. Remélem, hogy kapok választ. Remélem, hogy lehet más ...

[eon] · http://szazhetvenhat.blog.hu 2009.04.30. 20:35:48

Próbáltam válaszolni az email címedre, de sajnos nem működik, visszapattant róla a levél. Én azért megadom a telefonszámomat, hogy felhívhass, ha bármi sötét gyanú felmerül még benned: 0670/3203910

Egyébként azt gondolom, hogy vissza kéne állítani a kaloda intézményét, és Vay Márton-t egy napra egy metróaluljáróban bele kéne zárni, hogy minden utas, akivel szóba elegyedett utazás közben, bosszút állhasson rajta.

Komolyra fordítva a szót: Marci! Ne téríts közlekedési eszközökön!

A CM ügyében egy elég részletes vita volt, a criticalmass.hu -n, szerintem ott is olvasd vissza Steve válaszait. Mindenben egyeztettünk a CM szervezőivel, nem települtünk rá. Volt ott két nyamvadt standunk, ami hetek óta működött a helyszínen, és a CM szervezők azt mondták, hogy a CM miatt nem kell összecsomagolnunk, azt mondták, hogy maradhatunk, szerintük nem gond. Hiba volt, mert így megnyitottunk egy támadási felületet magunkon és a CM-en is, amit azóta is az orrunk alá dörgölnek. Tanultunk belőle.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.04.30. 20:44:23

@[eon]: Szerintem nem Marci volt, ő csak idézett mások leveleiből. (Bár, lehet, hogy mégis ő volt? "Ezeknél a méheknél sohase lehessen tudni...:O

Wahun 2009.04.30. 21:26:10

@[eon]: Tudod engem anyukám arra tanított, hogy a törvény szellemét is és ne csak a betűjét tartsam tiszteletben. Különösen zavaró, hogy még szinte meg sem száradt a tinta a pártalapító okiraton már rögtön a kiskapukat keresitek, azt néziket, hogy miként lehet kibújni és jó magyar szokás szerint megy a szokásos rizsa, hogy nem is úgy volt, meg így-meg úgy ... Olyan országban készültök politikai pályára ahol normális eljárásnak minősül az amikor a milliárdos lenyúlásokat vigyorogva védik az érintettek: "lehet, hogy etikátlan, de teljesen törvényes volt".

Azt várnám tőletek, hogy maximálisan odafigyeltek a hozzáállásotokra: te pl. szívesen vennéd ha munkából fáradtan hazafelé menet pl. Jobbikos toborzók szólogatnának le a buszon-villamoson is?

Persze előfordulhat, hogy egy forrófejű szimpatizáns átlép egy határt de:

1. ilyenkor a társai, a koordinátora, managere, führere, stb szól neki, hogy vegyen vissza ...
2. de legalábbis nem állítjuk követendő példaként a többiek elé
3. de ha a fenti hibákat mégis elkövettük akkor nem kezdjük el maszatolni a kakit, hanem asap elhatárolódunk, majd az eset súlyától függően felelőségre vonunk

El lehet itt viccelni a dolgokat de ez a hozzáállás előbb-utóbb (ahogy nő a párt és egyre nagyobb nyilvánosságot kap) nagyon durva pofáraesésekhez/botrányokhoz (újbeszélül: "kommunikációs bakikhoz") fog vezetni aminek TI fogjátok meginni a levét.

Van-e például belső működési szabályzatotok, etikai kódexetek, miegymás? Ki vannak-e dolgozva a munkaköri leírások, tisztázva a felelőségek? Ja, hogy nincs mert ti nagyon alter, trendi-anarchista arcok vagytok. OK. De akkor majd a saját károtokon fogjátok megtanulni ezen úri huncutságok értelmét.

Szervezetlenek vagytok és ez sajnos látszik is. De hogyan akarjátok hatékonyabbra alakítani ezt az országot ha magatokat sem tudjátok profin megszervezni? Én pl. (sok egyéb mellet persze) ezért sem mernék rátok szavazni. A jószándék kevés, tudás is kéne hozzá.

A telszámodat meg inkább vedd le mielőtt a kurucinfón köt ki :)

pirxx 2009.04.30. 22:09:49

@Wahun:Tök érdekes, olvasok egy posztot amiben valamelyikünk anyukája/apukája x évesen napi 12 órában pörög, lelkesedik, utána veszi a fáradságot és meg is osztja velünk és én végig mosolygok ahogy olvasom, ismeretlenül is megszeretem, saját anyukám lelkesedését látom benne.

Más meg egy köztörvényest.

Nem irigyellek Wahun.

Sade Bárki (törölt) 2009.05.01. 00:02:03

@Wahun: ne szavazz senkire, aki nem szimpatikus neked.

kerestem neked egy idézetet, ami tetszik és ajánlatos megfontolni, hátha bármikor-bárhol a segítségedre lesz:

"Az emberek kegyetlenek egymáshoz, és még akik közelállóikhoz jóságosak, azok is embertelenek a világ többi részével. Nem a jóság számít, hanem az igazságosság. A jóság csak az igazságtalanok dadogó bocsánatkérése."

mi bánt amúgy?

[eon] · http://szazhetvenhat.blog.hu 2009.05.01. 00:20:58

@Wahun: A kurucinfó már elég sokszor lehozta a telefonszámomat, ugyanezt a számot. Ők mondjuk legalább felhívtak. Egész más úgy beszélni, mint egy monitor mögé rejtőzve írogatni. Mondjuk az ő "kritikájuk" másról szólt, mint a Tiéd, és kevésbé volt jószándékú, de hasonlóan sok volt benne az előítélet, és a politikai paranoia, csak sokkal erősebb formában.

BrianBrian 2009.05.01. 01:01:07

@Wahun: Egy csomó belső szabály részletesen ki van dolgozva, sok meg még nincs, ezeken dolgozunk. A törvényeket be kell tartani, igazad van, jól teszed, hogy jelzel. Azért érdemes a perspektívát megtartani: nálunk (én LMP-tag vagyok) az LMP+HP-nek cetlit gyűjtő egyszem aktivista túlbuzgásból a metrón is próbálkozik (ismétlem, helytelen), a másikon (mindkettőn) illegális milliárdokból egész tévécsatornákat működtetnek.

Sade Bárki (törölt) 2009.05.01. 01:09:49

@[eon]: ugyan, olvasd Wahunt újra:
"Tudod engem anyukám arra tanított, hogy a törvény szellemét is és ne csak a betűjét tartsam tiszteletben. "

a szellemét. Wahun bizonnyal akkor is szót emelt, amikor a jobbik kereszteket állított és "rátelepedett" a karácsonyra. tudott, h a kurucinfo, amely full szupportálja a jobbikot, tisztességtelen eszközöket használ (pl mások személyiségi jogait nem tartja tiszteletben). gondolom Wahun sietett a jobbik fórumaira, hogy megkérje őket, határolódjanak el a kurucinfotól, mert "ez a hozzáállás előbb-utóbb (ahogy nő a párt és egyre nagyobb nyilvánosságot kap) nagyon durva pofáraesésekhez/botrányokhoz (újbeszélül: "kommunikációs bakikhoz") fog vezetni..."

mert Wahun ugye nem szavazna miránk, de értünk (minden kis pártért) haragszik, nem ellenünk.

Szerintem kellenek a Wahunok, hogy lássuk, hol tartunk éppen. Én úgy érzem, hogy jó úton járunk:)

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.05.01. 06:45:26

@Sade Bárki: Ne haragudj, de talán nem a kurucinfohoz kellene mérnünk magunkat!
Szerintem abban Wahunnak igaza van, hogy oda kell figyelnünk a szabályok és azok szellemének betartására, és erre az aktivisták figyelmét is fel kell hívni. Szerencsére ezt a belső fórumunkon is felvette egyik tagunk, és egyébként is úgy látom, hogy az LMP azért nyitott az ilyen kérdések megvitatására (is).

Wahun, köszi, hogy felhívtad erre a figyelmet, ugyanakkor én nem általánosítanék egyetlen esetből, és ahogy látom, ez nem jellemző példa. Beszéltem olyan volt tagunkkal is, aki azt mondta, hogy még a családjában baráti köreiben sem kéri el a cédulát, mert tőle idegen az MLM-szerű nyomulás.
Szóval, néha még én magam sem tudom eldöndeni, hogy akkor most túlságosan szemérmesek vagyunk vagy túlságosan nyomulunk? (Azt hiszem, én is inkább az előbbi kategóriába esek. Pedig, ha nem lennék ilyen alkat, lehet, hogy már több száz cédula lenne a kezemben...)

Wahun 2009.05.01. 10:47:43

@pirxx: "te pl. szívesen vennéd ha munkából fáradtan hazafelé menet pl. Jobbikos toborzók szólogatnának le a buszon-villamoson is?"

IGEN vagy NEM? Akkor meg?


@Sade Bárki: "Wahun bizonnyal akkor is szót emelt, amikor a jobbik"

Úgy tudom, hogy TI kampányoltok azzal, hogy milyen nagyon MÁSOK vagytok, akkor esetleg néhanapján meg is próbálhatnátok úgy csinálni. Persze ha csak a húsz éve ismételt lemezt akarod feltenni ("igaz, hogy szarok vagyunk de a másik is ...") akkor bocs, hogy zavartam.


Azért jó látni, hogy vannak értelmes hangok is akik kapcsoltak, de sajnos úgy néz ki, hogy a "borzalmas tagság" az lpmben is erősen jelen van. Ami mondjuk nem meglepő, hiszen ismerjük az országban rendelkezésre álló alapanyag minőségét, amiből építkezni lehet, de remélhetőleg kritikus helyzetben nem ők fogják kimondani a döntő szót.

Csemegekereskedés 2009.05.01. 11:46:35

Ez a kis kritika nagyon megmozgatott mindenkit. Elevenre tapintott? Ez egy nyitott párt, a kritikára is, ami épít, csak oda kell figyelni a másikra. Nemde? A párt szervezettsége tényleg gyatra. De azt ne felejtsük, hogy nemrég alakult és sok gyerekbetegséget ki kell nőnie, amihez idő kell. Amikor végignéztem a választmányt én is arra gondoltam, hogy ezekre bizony nem merném rábízni az ország vezetését. Sehol egy politológus vagy egy rendes közgazdász. Legalább van egy polgármester, az valszeg tud valamit az államról (meg mások álláról is :-). De ha nem LMP, mi az alternatíva? Én az eddigieket nem akarom, szélsőséges sosem leszek...Akkor inkább megpróbálok az LMP-nek segíteni. Akik legalább (legalábbis egyelőre) őszintén csinálni akarnak valamit (néha túlbuzgón, átesve a ló másik oldalára)

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.05.01. 12:03:29

@Csemegekereskedés: Politológusokkal vagy politológus hallgatókkal tele van az LMP, bár lehet, hogy ők nem a választmányban szerepelnek, csak a háttérből segítik a csapatot.

Sade Bárki (törölt) 2009.05.01. 12:25:45

@Will-O-The-Wisp: a hsznek semmi köze a kurucinfohoz, a hsz Wahunról szólt és az olyanokról, akik valamilyen személyes sértettség okán a hibát keresik minden postban, h azt felnagyítva az új kezdeményezés apokaliptikus végét jósolják nap, mint nap. mert ugye itt arról van szó, h a post írója elbeszélgetett valakivel a földalattin.

Sade Bárki (törölt) 2009.05.01. 12:56:36

@Wahun:

figyelj, mielőtt lehülyéznéd az egész lmp tagságot, sőt, az egész országot, ha jól látom - a hszem rólad, neked szólt:)

az olyan emberekről, akik azt szokták mondani: én nem teszek ugyan semmit és nem segítek, de elvárom, h a pénzemért/figyelmemért pontosan úgy ugráljanak, ahogy fütyülök.

a te hszed is rólad szólt, valamiféle sértettség nehezedik rád, próbáld meg feloldani. azt akarod, h jobban menjen? akkor hívd fel az arcot, aki megadja a mobilját. nem tetszik a program? akkor menj el azokhoz, akik csinálják. ez ennyire egyszerű. és tényleg!

a beszámoló hőse a törvény betartása mellett beszélgetést kezdeményez a járműveken, utcán, stb. mi ebben az erkölcstelen? nap, mint nap ezer szórólapot nyomnak a kezedbe, mindenféle kisegyházak térítői szólítanak meg, páran még a lakásodba is becsengetnek. mi a rossz abban, ha melléd ül valaki és megkérdi: "hallotta.. lehet más a politika?"?

persze sokkal kényelmesebb lenne leuralni a kertévé reklámidejét meg óriásplakátokba burkolni a várost, h az amúgy fair program publicitást kapjon, de ahhoz gyomorforgató kompromisszumokat kellett volna bevállalni és ez a párt ezt nem tette meg.

minden egyes nyilvános megnyilatkozás a fórumokon hozzátesz vagy elvesz a dologból. segítheted azt vagy ronthatod. számít, h mi a véleményed, számít a kritika, de számít a szándék is, ami alapján megfogalmazod. jobbítani akarsz, h nyugodt lélekkel szavazhass? vagy demonstrálni akarod valami más mellett érvelve, h na tessék, ez is szar?

tudod, én nem vagyok tagja sem lmpnek, sem a humapártnak. egyszerű, mezei állampolgár vagyok, aki munka mellett úgy döntött, h beszáll ebbe, mert szimpatikusnak tartotta a programot, az embereket és ha demokrácia, akkor egyértelműen a részvétel mellett dönt. az én motivációm egyszerű, lelkiismeret-furdalásom lenne, ha az ország elsüllyedne, miközben nem csinálok semmit vagy max a karosszékből osztom az észt.

Wahun 2009.05.01. 13:26:41

@Sade Bárki:

Akkor összefoglalnám a lényeget: több millió választópolgár GYŰLÖLI a politikát és a politikusokat, ez pedig igazán nem meglepő azok után ami itt történt az utóbbi 2-4-8-20-40-500 évben. Eljátszották a bizalmat, már azok sem bíznak bennük akik azért mechanikusan leszavaznak rájuk. Ezek után egy POLITIKUS (de akárcsak egy politizáló is) ne lepődjön meg ha beszólnak neki, leköpik, megdobálják, felgyújtják a házát, életveszélyesen megfenyegetik a gyerekeit, stb. ugyanis keményen megdolgoztak ezért az "elismerésért".

Erre a piacra léptetek ti most be ahol ellenséges a hangulat és alacsonyan van a fogyasztói bizalom. NAGYON KEMÉNYEN KELL DOLGOZNOTOK, hogy a JOGOS gyűlöletet, ellenállást és bizalmatlanságot le tudjátok győzni.

Ha ezt a hálátlan feladatot nem tudjátok/akarjátok/meritek felvállalni akkor jobb ha most félreálltok és nehezítitek meg azoknak a dolgát akik esetleg tényleg alkalmasak lennének egy ilyen feladatra. Mert ha az LMP elbukik akkor kb húsz évig megint esélytelen lesz bármiféle változás.

Továbbá én nem kértelek se téged se bárki mást, hogy kezdjen el politizálni és váltson meg engem az akaratom ellenére. Én teszek szívességet nektek amikor rátok szavazok nem pedig ti nekem amikor az én érdekemben dolgoztok. Szolgái legyetek a népnek ne az urai. Nagyképű, érinthetetlen majmokból már van elég az országházban, minek oda még több ...

És ne jöjjön senki azzal, hogy de hiszen ti tiszta múltú, ártatlan újszülöttek vagytok mert 20 éve a maiak is Trabanttal mentek pártot alapítani, aztán valahogyan Audi nőtt a seggükre. Majd ha ti tényleg bebizonyítjátok, hogy különbek vagytok akkor majd hajlandó leszek tisztelni-szeretni-elismerni titeket. De addig hitel nincs csak szenvedés :)

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.05.01. 13:47:20

@Wahun: Ne haragudj, de nem kellene mindent és mindenkit egy kalap alá venni.. Az itt megszólalók többsége nem politikus, és nem is akar az lenni. A legtöbben aktivisták vagyunk, akik a háttérből segítjük az LMP+HP-t, mert szeretnénk majd rájuk szavazni, mert unjuk, hogy már évek óta nincs rendes választék, akikre nyugodt szívvel voksolnánk. Sade Bárki is írta, hogy nem tagja az LMP-nek, csak kívülről segít. Néha egy picit oda is figyelhetnél...

Persze, mivel ez még egy nemrég indult társaság, követünk el mi is hibákat*, és igyekszünk tanulni belőlük, de azért nem kéne minden apróság miatt ráhúzni a vizeslepedőt az LMP-re...

* "Senki sem tökéletes, belőlem is hiányoznak a hibák ;)"

Sade Bárki (törölt) 2009.05.01. 14:14:11

@Wahun: még mindig nem látod? a mi vitánk két "fogyasztó" vitája, két választópolgáré. az első azon dolgozik, hogy nyugodt lelkiismerettel szavazhasson, a második meg azon, hogy folyvást bizonyítsa, mennyire rosszul választott az első.

te azt mondod, ne lepődjek meg, ha beverik a képemet a politikai véleményemért. én azon dolgozom, hogy ezen mindenki "meglepődjön", még te is.

te azt mondod, nem merünk felvállalni bizonyos dolgokat, én azt mondom, merjél te is felvállalni bizonyos dolgokat (véleményedet, szándékodat, preferenciádat, személyes sérelmedet), mert az őszinte és előre visz.

te azt mondod, szivességet teszel, amikor "ránk" szavazol, én azt mondom, ne szavazz szivességből! szavazz arra, akire csak akarsz, ugyanis nekünk már az is nagyszerű, ha a választópolgár elmegy szavazni.

te azt mondod, ne jöjjek azzal, hogy tiszta múltú vagyok, én pont azon dolgozom, hogy a jövőm is tiszta maradjon.

mert ha nem tetszik valami, akkor odamegyek, megmondom, szólok, kikövetelem azon az alapon, hogy segítek. érted már?

ha nagyon nem akarsz arra menni, amerre mi, akkor kezd azzal és úgy a véleményed is a helyére kerül, ha pedig tetszik, de vannak kétségek, akkor adj ennek hangot, fogd meg a kinyújtott kezeket, mert az úgy segítség.

Sade Bárki (törölt) 2009.05.01. 14:18:49

@Will-O-The-Wisp: voltak hibák, gyanús is lett volna, ha nem lettek volna.

CM- ezerszer kibeszélt dolog
video- a végén szerintem még jól is sült el

de számomra ezek a hibák az amatőrizmust jelezték és ez nemhogy eltántorított volna, de megerősítette bennem a hitet, hogy jófelé megyünk.

mert aki az elmúlt 20 év politikai közéletéből kimaradt, mert dolgozott, tanult, az amatőr. na, én meg pont olyanokat kerestem, akik az elmúlt 20 év poltiikai közéletéből kimaradtak:)

gbaba31 2009.05.01. 16:41:26

Üdv Mindenkinek,

segítő vagyok, gyűjtőhely, van nálunk kb. 3 tucat ajánlószelvény, meg még lesz is még vagy 20 keddig. Tegnap írtam pár jóindulatú észrevételt a területi koordinátoromnak, ebből vágnék ide pár sort, kicsit a fentiekre is reflektálva - Az elképzelések, a fenntartható fejlődés, zöldpolitika egyre jobban és jobban foglalkoztatja az embereket, van helye természetesen Magyarországon is, mi is lelkes hívei vagyunk, próbálunk tájékozódni, és megtenni ezzel kapcsolatban ami erőnkből telik. Nem mindenkinek van erre természetesen lehetősége. Azt gondolom, hogy egy mértékadó politikai erőnek a társadalom széles rétegeit kell megszólítania, és az egyének több, egymást metsző halmaznak is tagjai. Tudom, hogy minden szempontból arra törekszik a program, hogy jó, olykor kompromisszumos megoldásokat találjon az országot (sőt, nemcsak az országot) feszegető problémákra, megszólítva az adott területen érdekelt feleket, meghallgatva véleményüket és a különböző problémákra adott konstruktív javaslatokat. Bármely vitának akkor van értelme, ha ugyan tagadok, de meghallgatok és érvelek, továbbá javasolok is. Arra szeretnék kilyukadni, hogy a részetekről eddig tapasztalt nyitottság, ami a fent említettekhez szüséges, ne fakuljon, ne kopjon hosszútávon, mert ez hitelessé, mértékadóvá teheti a szervezetet.

Írtam továbbá, hogy rendkívül nehéz ötvözni, kiátlagolni, megtalálni a középútját a lelkesedésnek és a mértékadásnak, ám hosszútávon mindkettőre szükség van.

Vannak hibák természetesen, elkerülhetetlenek egy meglehetősen gyors tembóban bővülő aktivista hálózatban, nem beszélve aról a teljesen új közegről, melybe az elmúlt hetekben az LMP lépett. Egyre több blogbejegyzés, cikkek, közvéleménykutatás, rengeteg pozitív visszhang, s természetesen kritikák is megfogalmazódnak, gyakorlatilag a párt tevékenységének minden területéről. Azt szeretném csak kiemelni, hogy az építő, javalló jellegű kritika, az arra való nyitottság nagyon fontos. Én a magam részéről továbbra is biztatónak találom az erre irányuló törekvéseket az LMP-tagok és szimpatizálók körében. Meglátásom, hogy az erre fordított munka rendkívül fontos, és nem mellőzhető vagy mérsékelhető. A magam részéről szeretnék olykor - ha úgy találom - ilyen jellegű kritikai észrevételekkel szolgálni. Az egyének által adott visszajelzések (csúnya szóval feedback-ek) egészen lassan, szinte észrevehetetlenül formálják közegünket az élet minden területén.

gbaba31